top of page

Alles wat je wilt weten over erkenning

Waarom je kind erkennen?

Als je met je partner een kind krijgt, en je bent niet getrouwd of geen geregistreerd partnerschap aangegaan, dan kan je als man je kind erkennen. Als moeder is dat anders. Doordat het kind geboren wordt uit de vrouw, hoeft de vrouw het kind niet te erkennen.

Ook als je niet de biologische vader bent, kan je het kind erkennen. Er zijn wel een aantal voorwaarden om te mogen erkennen.

Door te erkennen word je juridisch ouder. Je hebt dan meer rechten als ouder dan als je niet de juridische ouder bent.

Welke rechten heb je als je je kind erkend hebt?

Een belangrijke verandering is de juridische band die ontstaat door de erkenning. Ook ben je onderhoudsplichtig naar het kind toe. Verder ontstaat er een erfrechtelijke band tussen de ouder en het kind. Na een scheiding heb je als ouder (die het kind heeft erkend) recht op omgang, informatie en consultatie. Ook indien je geen gezag over het kind hebt.

Dit zijn echter niet alle gevolgen van erkenning. Er zijn er nog meer.

Hoe regel je erkenning?

De erkenning kan je al regelen voordat het kind geboren wordt of als het kind geboren is. Als man heb je hierbij wel de toestemming van de moeder van het kindje nodig.

Je kunt dit samen regelen via de gemeente.

Wat als de moeder toestemming weigert?

Als de moeder weigert mee te werken, kan je vervangende toestemming vragen aan de rechtbank. Hiervoor heb je een familierechtadvocaat nodig.

Erkenning hetzelfde als gezag?

Nee, erkenning is niet hetzelfde als gezag.

Heb je vragen over erkenning? Neem dan contact met mij op.

Recente berichten
Archief
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page